Manuele therapie

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. 

Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Een erkend manueel therapeut is ingeschreven in het register.

Wanneer?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
 • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
 • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
 • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
 • Heupklachten
Werkwijze

Tijdens de eerste afspraak vindt de intake plaats. Die bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Eerste screening
 • Een vraaggesprek
  Hierbij stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten. Hoe zijn ze ontstaan en wanneer nemen ze toe of verminderen ze?
 • Een lichamelijk onderzoek
  Hierbij beoordeelt de manueel therapeut uw houding en bewegingen en onderzoekt uw gewrichten. Zo wordt vastgesteld wat de oorzaken van uw klachten zijn.
 • De beslissing
  Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie geïndiceerd is. Als dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Tijdens de behandeling wordt gezorgd dat uw gewrichten beter functioneren, uw houding en bewegingen verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar. U kan zich beter bewegen en de pijn is afgenomen.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Manuele therapie vindt in ons Gezondheidscentrum plaats.

Verwijzing en vergoedingen

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

In principe is er geen verwijzing van een huisarts nodig om een afspraak te maken bij een manueel therapeut.