Gezondheidscentrum De Schans Nieuwegein

 

Betere zorg door goede samenwerking

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat denken, voelen en doen met elkaar samenhangt. Als iemand geneigd is om alles vanuit het negatieve te zien, wordt die persoon gemakkelijker angstiger of somberder en zal dan geneigd zijn om steeds minder te ondernemen. Dit versterkt weer het negatieve beeld en de negatieve gevoelens.

In cognitieve gedragstherapie onderzoeken de therapeut en de cliënt de denkwijzen van de cliënt. De focus kan liggen op het wijzigen van denkwijzen waar u last van heeft. Iemand die er altijd vanuit gaat dat wat hij of zij doet zal mislukken, zal zich onzeker voelen en nieuwe uitdagingen gaan vermijden. Samen met de therapeut kijkt u of deze gedachte wel altijd klopt en of er een andere gedachten is die beter past bij de situatie.

Ook kan de focus liggen op het gedrag. Wie niet goed weet hoe hij zijn mening kan laten blijken, zal eerder angstig of geïrriteerd reageren. Samen met de therapeut brengt u in kaart welk gedrag u wilt veranderen en vervolgens bespreekt u hoe u hiermee kunt oefenen.

Meer informatie vindt u op: www.vgct.nl