Gezondheidscentrum De Schans Nieuwegein

 

Betere zorg door goede samenwerking

COPD revalidatie

afbeelding van Monique Bouwhuijzen

Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien?
U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden. En dat u dan minder benauwd zal zijn. Het omgekeerde is echter waar!

Onze voor COPD gespecialiseerde fysiotherapeut kan u helpen.

 • Wat is COPD? +

  COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en de longen, waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. Chronisch hoesten, overmatige slijmproductie en een chronische kortademigheid zijn kenmerkende klachten. Chronische bronchitis en emfyseem zijn de belangrijkste aandoeningen die tot COPD worden gerekend.

 • Voor wie? +

  Er is bij u COPD vastgesteld en u bent snel benauwd bij inspanningen. Uw loopafstand is beperkt en u kunt minder makkelijk te trap op. U heeft last van veel hoesten en moeite met slijm opgeven.

 • Behandeling +

  Wij leren u een juiste ademhalingstechniek zodat u minder benauwd wordt bij inspanning. U leert uw slijm makkelijker op te hoesten met ademhalingsoefeningen en huff-technieken.

  Voor patiënten met lichte of matige COPD (GOLD I en II) hebben we een beweegprogramma. U bouwt conditie en spierkracht op zodat u na het programma weer zelfstandig kan bewegen en sporten. Het beweegprogramma duurt 12 weken, waarbij u 2 keer per week traint.

  Patiënten met ernstige of zeer ernstige COPD (GOLD III en IV) komen in aanmerking voor longrevalidatie. Het biedt u de mogelijkheid om beter met de chronische aandoening om te gaan. De behandeling duurt 12 weken. Het programma bestaat uit duurtraining (om de conditie en het uithoudingsvermogen te verbeteren) en spierkrachttraining (om de armen en benen te versterken). Als zelfstandig trainen niet mogelijk is, kan de fysiotherapeut u (blijven) begeleiden.

  U kunt ook een eenmalig consult aanvragen, waarbij we een inspanningstest doen en een beweegadvies geven.

 • Verwijzing en vergoedingen +

  Voor een beweegprogramma of longrevalidatie heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

  Wilt u weten wat u vergoed krijgt voor longrevalidatie? Bij patiënten met COPD gold II, III en IV wordt vanaf de 21ste behandeling de behandeling vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen voor eigen rekening of uit de aanvullende verzekering afhankelijk van uw verzekeringspolis.

  Patiënten met COPD gold I krijgen geen vergoeding uit de basisverzekering. Zij zijn afhankelijk van hun aanvullende verzekering of op eigen rekening.

 • 1